Førsteklasses Sustainable Procurement-program
23. oktober, 2024
En stor del af at drive en ansvarlig virksomhed er at styre sin værdikæde og sine leverandører. Solar er forpligtet til at indkøbe ansvarligt producerede produkter til vores kunder og samtidig støtte den grønne omstilling og beskytte menneskerettighederne. Ifølge EU’s Corporate Sustainability Due Diligence-direktiv (CSDDD) og Åpenhetsloven i Norge skal virksomheder udføre due diligence og rapportere om problemer hos deres leverandører inden for visse områder. Solar har investeret store ressourcer i organisations- og procesændringer for at opfylde og overgå disse krav. Katarina Jönsson, Head of Sustainable Procurement in Solar, forklarer: "I juli 2022 trådte den norske Åpenhetslov i kraft, hvilket betyder, at vores norske enhed var først ude med de nye krav. Samtidig har vi implementeret alle de nye processer i alle Solar-lande for at være i god form, når EU-direktiverne om due diligence træder i kraft.”
Solar Supplier Engagement Programme
Derfor har vi skabt Solar Supplier Engagement Programme. Det er vigtigt for os at have juridisk korrekte, ansvarlige og etiske forretningspraksisser, og vi holder vores 4.000 leverandører til de samme høje standarder.
Vores Supplier Engagement Programme indeholder flere dele. Et af dem er partnerskabet med EcoVadis, der blandt andet leverer et værktøj, der understøtter vores tre initiativer: For det første udfører vi risikovurdering af vores leverandører på de fire søjler: menneskerettigheder, miljø, etik og ansvarlige indkøb. For det andet arbejder vi aktivt sammen med leverandørerne om korrigerende handlinger og processer. Og for det tredje reducerer vi CO2e-udledningen i forsyningskæderne gennem aktivt leverandørsamarbejde.
Vores arbejde med sustainable procurement er forankret i vores code of conduct for leverandører, hvilket garanterer vores kunder sikre arbejdsforhold i vores forsyningskæder, samt at de får deres produkter fra ansvarlige og etiske virksomheder med respekt for menneskerettigheder og miljø. Næsten alle vores leverandører har underskrevet vores code of conduct – indtil nu svarende til 93% af vores udgifter.
Vi overgår kravene
Katarina Jönsson siger: "Gennem programmet samarbejder vi med vores leverandører om at beskytte menneskerettighederne og sænke CO2e-emissionerne ved at reducere CO2-aftrykket på produktniveau og gradvist skifte til vedvarende energi. Vi startede vores forberedende arbejde i 2020 efter opstarten af CSDDD og Åpenhetsloven, og vi har nu et program, der er gyldigt for hele Solar Group, og som vi er stolte af. Vores ambition er at have det bedste program for sustainable procurement. Når vi først er indlemmet i programværktøjet, kan vi samarbejde med vores leverandører for at øge deres modenhed i arbejdet med bæredygtighed på de fire områder menneskerettigheder, etik, miljø og deres egen indkøbspraksis. Vi tildeler dem en række træningssessioner og beder dem om at rapportere om deres CO2e-udledning for at kunne evaluere fremskridtet”.
Katarina Jönsson fortsætter: “Fra tid til anden er det udfordrende at onboarde leverandører, der, grundet deres geografi eller størrelse, ikke er underlagt selve lovgivningen. Men når de forstår værdien og fordelene ved at dele forsyningskædedata og udvide deres arbejde med bæredygtighed sammen med os, så slutter de sig til programmet og bestræber sig på løbende at forbedre sig. Vi har mange succeshistorier om leverandører, der øger deres score og modenhed markant år efter år. Og det er præcis, hvad vi havde håbet på og arbejder for.”
Sammen med EcoVadis, som er en førende platform for arbejdet med bæredygtighed blandt globale forsyningskæder, udfører Solar risikovurderinger og etablerer due diligence-procedurer i sin leverandørbase. Indtil videre er 78% af vores udgifter risikovurderet.
Katarina konkluderer: "Det at overholde lovgivningen og overgå markedets krav er et kontinuerligt arbejde, som vi tager meget seriøst. Vi ønsker at være det oplagte valg for vores kunder: De skal kunne føle sig trygge, fordi vi sikrer dem leverandører, der er ansvarlige og overholder lovgivningen, så vores kunder kan fokusere på deres kerneforretning.”
CSDDD
Corporate Sustainability Due Diligence Directive er et EU-direktiv, der har til formål at forpligte visse virksomheder til at bruge due diligence-processer til at identificere, forebygge og håndtere negative påvirkninger af mennesker og miljø.
Åpenhetsloven i Norge
En norsk lov, der kræver, at en række større virksomheder arbejder for at undgå og adressere negative påvirkninger af mennesker og samfund.
Solars bæredygtighedsmål
Vores ambition er at blive net-zero i vores egen drift og at reducere vores CO2e-udledning med 25% på tværs af værdikæden (scope 3) inden 2030. Vores midtvejsmål er at reducere vores CO2e-udledning (scope 1 og 2) med 65% i 2026.
Kontakt
Katarina Jönsson
Head of Sustainable Procurement
Email: katarina.jonsson@solar.se