Et stort miljøløft for Kommunegården

– Belysning fra Solar Light gør udtrykket
unikt og fremtidsrettet

 

Se alle projekter

Da kommunegården i Sandvika skulle totalrenoveres i 2020-2022, blev det gjort med en målsætning om at opnå BREEAM Outstanding Energiklasse A for byggeriet.

Solar Light har i tæt samarbejde med rådgivende ingeniør og arkitekt leveret belysningen både for udendørsområderne og indendørs. I alt er mere end 37.000 kvadratmeter skiftet til energieffektiv belysning!

Udover at de nu har energibesparende belysning over det hele, har Bærum kommune valgt en aktivitetsbaseret arbejdsform, hvor materialevalg og belysning er med til at skabe forskellige miljøer. Brugerne skal opleve og føle,
at de sidder i forskellige miljøer baseret på den aktivitet, som skal udføres.

Belysningen fungerer også som kommunikationsmiddel. I gangzonerne er der for eksempel valgt et andet udtryk og en anden lysstyrke end i arbejdsområderne – netop for at kommunikere, at nu bevæger man sig ind i et aktivt område, væk fra arbejdspladsen.

Der er sørget for ekstra god belysning i kontorarealerne, hvor der udføres individuelle og koncentrerede opgaver. Til de sociale zoner er der valgt et mere dekorativt og mere stemningsfuldt udtryk, både hvad angår materialer og belysning. Her kan man trække sig tilbage, mingle, interagere og hvile øjnene lidt. 

Det er lagt stort fokus på bæredygtige og vedvarende materialer – det afspejler sig også i belysningen, både når hvad angår udtryk, varighed og fleksibilitet.

Involverede partnere:

- Kunde: Bærum kommunale pensionskasse (BKP)

- Totalentreprenør Bygg: Strøm Gundersen AS

- Arkitekt: Pilot Arkitekter AS

- Rådgivende ingeniør el: Heiberg Tveter AS

- El-entreprenør: Powertech AS

Konceptet bag valget af materialiter og belysning til den kommunale gårdhave har været at skabe forskellige miljøer, som igen vil give forskellige oplevelser. Bærum Kommune har valgt en aktivitetsbaseret arbejdsmetode, hvor de forskellige oplevelser er særligt vigtige. Brugerne skal opleve og føle, at de sidder i forskellige miljøer baseret på den aktivitet, der skal udføres.

Belysningen fungerer også som et kommunikationsmiddel. I gågaderne har man f.eks. valgt et andet udtryk og en anden belysningsstyrke end i arbejdsområderne, netop for at kommunikere, at man nu bevæger sig ind i et aktivt område, væk fra arbejdspladsen. Der er brugt ekstra god belysning i kontorområderne, hvor der udføres individuelle og koncentrerede opgaver. I de sociale zoner er der valgt et mere dekorativt og hyggeligt udtryk, både hvad angår materialiter og belysning. Her vil folk kunne trække sig tilbage, mingle, interagere og lade øerne slappe lidt af. Der er et stærkt fokus på bæredygtige og holdbare materialer, hvilket også afspejles i belysningen, både hvad angår udtryk, holdbarhed og fleksibilitet.

Tonje Susanne Grøstad

Indretningsarkitekt/ Senior projektleder - SIGNAL Arkitekter