Nye armaturer gør en stor
forskel i en fodboldhal
I Timrå Kommune var de trætte af, at armaturerne i fodboldhallen gik i stykker, hver gang armaturerne blev ramt af bolde. Med ny belysning fra Solar Light har de nu i stedet fået beskyttede armaturer, der giver bedre lys – med stærkt reduceret energiforbrug.
Der er ingen tvivl om, at NHC Arena på mange måder er byens sportslige centrum. Der er moderne træningsfaciliteter til flere sportsgrene. Her er for eksempel en meget populær fodboldhal, som for nylig har fået helt ny belysning.
– Der var to hovedårsager til, at vi ville udskifte alle de gamle armaturer i hallen. De var til dels gamle og udtjente. Selve lyskvaliteten var meget dårlig, og armaturerne brugte meget energi, siger Staffan Abramsson, ejendomsudvikler i Timrå Kommune, og fortsætter:
– Men der var også en stor bekymring for, at de gamle armaturer sad alt for lavt. Der var konstant problemer med, at boldene røg op i armaturerne, så de gik i stykker.
Armaturer fra Solar Light
Timrå Kommune bestemte sig for at udskifte alle gamle armaturer i hallen. De gamle T5-armaturer skulle udskiftes med moderne LED-armaturer og for at beskytte armaturerne bedst muligt, blev de hævet, og er nu monteret i 10 meters højde.
Valget faldt på Solar Lights populære armatur ONE23 Double, et yderst lyseffektivt armatur, der blandt andet er fremstillet af naturligt nedbrydeligt biomateriale.
Enkel installation
I alt drejede det sig om 150 armaturer, der blev monteret på seks meter lange armaturskinner på under to måneder.
– Når man står deroppe under loftet i ti meters højde, vil man gerne have, at monteringen skal gå så hurtigt som muligt, så det var meget taknemmeligt, at disse armaturer var så nemme at montere, siger Jens Eriksson.
Rustet til fremtiden
Fodboldhallens nye armaturer er nu også fremtidssikrede. De gamle blev drevet af T5-lysstofrør, som snart ikke længere vil blive produceret til det europæiske marked. Med ny LED-belysning slipper man nu for kviksølv, og får samtidig en markant mere energieffektiv løsning. Derudover har armaturerne Dali-styring. Armaturerne har nu indbyggede bevægelsessensorer, og belysningen kan styres fra 300 Lux helt op til 950 Lux.
Timrå Kommune vurderer, at den samlede investering for hele projektet vil være tjent ind inden for 5-10 år, afhængig af hvordan elpriserne ændrer sig i de kommende år.
– At skifte vores armaturer gjorde virkelig en kæmpe forskel. Det er som om vi gik fra mørke til dagslys. I et stykke tid tænkte jeg: hvordan kunne de overhovedet spille fodbold herinde før? siger Staffan Abramsson.
– Det er klart, at det er en stor investering, men i bund og grund fører det til, at vi kan bruge anlægget meget mere, og det er det, det er til for.
Resultatet blev utroligt godt, synes jeg. Vi gik fra 3.000 Kelvin til 4.000 Kelvin, hvilket giver et klarere lys, men da vi også hævede belysningen ordentligt, føles det som om, der er højere til loftet i hallen. Det er en helt ny hal, som er betydeligt større.Jens Eriksson, Projektleder, Eitech