I starten af 1989 tager Nordisk Solar Compagni, Danmarks førende elgrossist, hul på sin imponerende pengetank, der i 1987 opgjordes til en egenkapital på 518 mio. kr., da det foretager opkøbet af sin første udenlandske virksomhed, Westbo El Grossist AB i Sverige. Dermed indledes den ventede ekspansion i udlandet, som koncernen har forberedt siden oprettelsen af datterselskabet Solar International A/S i oktober 1987.
Ledelsen oplyser, at ekspansionen i de kommende år forventes at foregå ”stille og roligt” uden store og hurtige opkøb og primært vil være koncentreret om nærmarkederne Tyskland, Sverige og Norge.
Den landsdækkende elgrossist har de senere år investeret stort i etableringen af et moderne centrallager i Vejen. Indkøbs- og lagerfunktioner er blevet centraliseret, og med en banebrydende omlægning og effektivisering af varedistributionen tilbyder den danske engrosvirksomhed nu sine mange installatør- og industrikunder dag-til-dag-levering med allerstørste nytteværdi.
Siden starten i 1919 har Solar udviklet sig til Danmarks førende grossistforretning. Virksomheden, der i sine første 70 år udelukkende har haft sit forretningsmæssige virke-felt i Danmark, Grønland og på Færøerne, går nu i gang med at udbrede sine forretnings- og distributionskoncepter til nærmarkederne via opkøb. Den større operationsflade skal sikre Solars fremtidige vækst og med en øget volumen styrke virksomheden i en tiltagende konkurrence fra internationale grossistkoncerner.
Fra dansk til nordeuropæisk grossist
Det viser sig hurtigt, at udmeldingen om at ekspansionen skal foregå stille og roligt, ikke helt holder stik. Et stort forarbejde og mange måneders forudgående forhandlinger bærer pludselig frugt, og bestyrelsen godkender allerede i efteråret 1989 yderligere fire opkøb.
Foruden Westbo El Grossist AB erhverves også Grosseliten AB i 1989, og med de næstkommende års yderligere fem svenske opkøb ( Elgrossisten Göran Arnesson AB, Elektro Mickie AB, Elektro Elco AB, Electrica AB og Direkt-El AB) danner en sammenlægning af alle de erhvervede selskaber grundlaget for Solar Sverige AB under ledelse af VD Kjell Svensson.
Samtidig med Berlin-murens fald i november 1989, afslutter Solar en due diligence om købet af den nordtyske grossistvirksomhed Elektro Vertrieb Nord GmbH med hovedkontor i Neumünster. I årene efter følges opkøbet op med erhvervelsen af yderligere den berlinske grossistvirksomhed Georg Herrchen Gmbh & Co KG samt firmaet R. Janke GmbH i Lübeck. Sammen bliver de rammen om det daværende Solar Deutschland GmbH.
I 1996 erhverver Solar det velrenommerede hollandske grossistselskab Brinkman & Germeraad BV med associerede selskaber i Holland og Belgien. Der etableres et nyt moderne centrallager, og da Solar senere erhverver alle aktier i Groothandel Electro Automatisering Smelt BV, skabes fundamentet til det landsdækkende tekniske grossistselskab, vi i dag kender som Solar Nederland B.V.
Parallelt med etableringen i Holland lykkes det i 1998 Solar at opkøbe en række mindre grossistselskaber i Polen. En fusioneringsproces med udvikling og implementering af en ny fælles IT-platform indledes, og med etableringen af hovedkontor og centrallager i Lodz vest for Warszawa ser Solar Polska Sp. z o.o. dagens lys.
Selv om udmeldingen i 1989 lød, at den udenlandske ekspansion primært ville blive koncentreret om Tyskland, Sverige og Norge, går der 10 år, inden det lykkes Solar at hejse compagni-flaget i Norge med opkøbet af Siemens Elektroengros AS Norge i år 2000. Med yderligere opkøb af Elektrogrossisten Sør AS og efterfølgende etablering af centrallager ved Gardermoen sætter norske glødende solarianere hurtigt og effektivt sokkelstenene til det Solar Norge A/S, vi kender i dag.
Bare 6 måneder efter, at aftalen er indgået med Siemens Elektroengros i Norge, lykkes det Solar at erhverve det finske selskab Viikinkikaapili OY i Helsinki. Det viser sig dog ikke muligt at gøre yderligere tilkøb og opbygge tilstrækkelig volumen til at opretholde selskabet. Solar afhænder efter en kort årrække forretningsaktiviteten i det finske datterselskab til el- og vvs-grossisten Ahlsell.
Kompetence- og konceptudvikling:
For at opkøbene kan tilføre Solar den ønskede synergi, sættes der i de nye udenlandske selskaber fokus på teknisk kompetenceudvikling og introduktion af Solars koncepter. Det er et knæsat princip og forlangende, at der etableres centrallagre, udvikles elektroniske samhandelsløsninger og indføres natdistribution, for at også de nye selskaber skal leve op til Solars grossistkoncept:
Kunden skal modtage den rette vare – på det rette tidspunkt – det rette sted – i den rette mængde og med den rette tekniske og markedsføringsmæssige support.
Brancheglidning og ny forretningsstrategi
Efter godt 10 år med en effektiv horisontal markedsvækststrategi og opkøb af mere end 30 selskaber er Solar positioneret som danskejet grossistkoncern med 7 landeselskaber i det nordeuropæiske marked ved indgangen til årtusindskiftet.
I 2003 beslutter koncernledelsen at ændre og tilpasse vækststrategien til den betydende brancheglidning, der tiltagende konstateres i flere markeder, hvor såkaldte teknikentreprenører påtager sig at levere og installere totale tekniske løsninger inden for el, vvs og ventilation.
Det medfører, at Solars forretningsstrategi udvides og i 2004 omformuleres til: ”Engroshandel med og distribution af el-, vvs- og ventilationskomponenter”
Meldingen er klar og ikke til at tage fejl af. Solars tidligere horisontale vækststrategi skal være mere vertikal. Væksten skal nu komme fra øget markedspenetration i de eksisterende markeder og baseres på et markant udvidet produktprogram.
Allerede i september samme år annoncerer ledelsen i Solar Danmark opstarten af en vvs-division.
Tilbage i 90'erne var Solar International en forretning i udvikling. Filmklippet her tager os på en tur rundt i de forskellige Solar-lande, vores kontorer og centrallagre. Dengang havde vi også kontorer i Finland og Tyskland.
I 1989 falder de første sten fra Berlinmuren. Videoen her viser et par billeder fra en meget historisk periode i Europas historie.
Virksomhedens data:
Navn: Nordisk Solar Compagni A/S (NSC)
Grundlagt: 17. maj 1919 i Kolding
Stiftere: Jacob Jørgensen og Herluf Sørensen
Adresse: Haderslevgade 25, Kolding
Idegrundlag: Fabrikation og handel, elektriske artikler og radio en gros
Vigtige hændelser:
17.05.1919 Interessentselskabet Nordisk Solar Compagni ved Jørgensen og Sørensen stiftes på Rendebanen 6, Kolding
1923 Virksomheden flytter til Haderslevgade 21-23, Kolding
1924 Måleraktiviteterne udskilles i selskabet Dansk Målerværksted, Kolding
1925 Radioproduktion etableres under navnet Audiola Radio i Kolding
1926 Rørcentralen ved havnen i Kolding
1928 NSC køber en del af ejendommen, Haderslevgade 21-23 i Kolding
1929 Filialer i Aarhus og Nykøbing Falster
1929 Eksport af Audiola-radioapparater og radiomateriel
1930 NSC omdannes til Aktieselskabet Nordisk Solar Compagni
1930 Filial Kattesundet 21, Aalborg
1931 Skandinavisk Glødelampefabrik
1931 Salgsafdeling i Valkendorfsgade, København
1936 Filialer i Esbjerg 01.05 og København 01.06
1938 Audiola omdannes til Aktieselskabet Audiola Radio
1938 NSC køber ejendommen Haderslevvej 25, Kolding
1939 Filial etableres i Odense
1942 NSC overtager Jeppesens Maskinfabrik i Kolding
1943 Udvidelse af Audiola fabrikken i baggården
1945 Prokurist Harald Jørgensen afløser bestyrelsesmedlem Herluf Sørensen og indtræder i bestyrelsen for A/S Nordisk Solar Compagni
1946 Skandinavisk Glødelampefabrik ophører
1949 Dommer Johannes Borum indtræder i bestyrelsen
1950 Kraftig udvidelse af Audiola fabriksbygningen i baggården
1950 Harald Jørgensen udnævnes til underdirektør
1953 A/S Nordisk Solar Compagni børsnoteres
1953 Filial etableres i Holstebro
1953 Harald Jørgensen udnævnes til direktør og medlem af direktionen
1954 Bestyrelsen udvides til 5 medlemmer Fabrikant N Jeppe Juhl (formand), Dommer Johannes Borum (næstformand), Direktør Harald-Houlberg Nielsen, Adm. direktør Jacob L Jørgensen og direktør Harald Jørgensen
1955 Solar Holding stiftes
1955 Prokurist Jørgen Borum udnævnes til direktør for regnskab og økonomi
1956 Professor, dr. Polit. Jørgen Pedersen afløser bestyrelsesmedlem Houlberg-Nielsen og indtræder i bestyrelsen for Nordisk Solar Compagni
1956 Audiola radioproduktion ophører
1956 Audiola Radio omdannes til produktionsselskabet Audiola A/S
1957 Forstander for Kolding Købmandsskole Robert W Crüger afløser Johannes Borum og indtræder i bestyrelsen for Nordisk Solar Compagni
1957 Filialer etableres i Randers og Vejle
1960 Fabriksgården (9.000 kvadratmeter) bygges på sydbaneterrænet i Kolding
1961 Prokurist C. P. Ørssleff udnævnes til direktør
1963 Filial etableres i Sønderborg
1964 Filial og fabrik for belysningsproduktion etableres i Glostrup
1965 Filial etableres i Silkeborg
1966 Filial etableres i Frederikshavn
1967 Jacob Jørgensen afgår ved døden efter kort tids sygdom. Direktørerne Jørgen Borum og Class P. Ørssleff indtræder i direktionen sammen med direktør Harald Jørgensen
1967 Direktør Harald Jørgensen indtræder som formand for bestyrelsen i A/S Audiola
1968 Belysningsproduktionen udskilles af A/S Audiola til en selvstændig afdeling, ”Solar Armatur” i Nordisk Solar Compagni
1968 Sammen med andre el-grossister opretter Solar I/S El-Salg
1969 Solar fejrer den 17. maj firmaets 50-års jubilæum
1971 Solar erhverver aktiepost i Classen Schmidth Import A/S
1972 Produktionsselskabet A/S Audiola flyttes til nybygget fabrik i Vejen. Kolding-filialen flyttes fra Haderslevvej til Audiolas tidligere lokaler i Ågade.
1972 Direktør Harald Jørgensen indtræder som formand for bestyrelsen i A/S Nordisk Solar Compagni
1976 Solar erhverver aktiepost i Silcon Elektronik A/S, Kolding
1978 A/S Audiola og armaturvirksomhedens aktiviteter samles i datterselskabet A/S Solar Armaturproduktion, Vejen
1979 Filial etableres i Farum
1980 Prokurist Thorkild T Jørgensen udnævnes til underdirektør og indtræder i direktionen efter direktør C.P. Ørssleffs død
1980 Prokuristerne Bent Jensen og Carsten H. Ørssleff udnævnes begge til salgsdirektører og prokurist Kurt Thisted udnævnes til økonomidirektør.
1981 Solar opretter afdelingen Solar Offshore, Esbjerg
1982 Solar opretter afdelingen SolarTavler
1982 Solar udgiver det blå elmateriel katalog
1983 Filial etableres i Slagelse
1984 Rudolph Schmidt A/S, København opkøbes
1984 Herman Møller A/S, Ålborg opkøbes og fusioneres ind i Rudolph Schmidt A/S
1984 Solar Invest overtager 50 % af Tranberg Biler
1984 Solar årsomsætning når 1 mia. DKK
1984 Solar opretter reeksportafdelingen Solar International
1984 Solar opretter afdeling for intern uddannelse
1985 Selskabet Solar P/F Færøerne stiftes
1985 Carl Brincker A/S, Herlev opkøbes
1985 Solar Produktion stifter selskabet A/S Kilelys
1985 Solar opretter industriteknisk PLC/PC afdeling
1985 Belysningsfabrik og centrallager bygges i Vejen
1986 Solar opretter egen EDB-systemudvikling- & driftsafdeling
1986 Solar tilbyder elektronisk overførsel af prisoplysninger til kunder
1986 J. Klitsø A/S, København opkøbes
1987 Direktørerne Harald Jørgensen og Jørgen Borum udtræder af direktionen for at give plads til yngre kræfter.
1987 Statsaut. revisor Knud-Erik Hansen og salgsdirektør Carsten H. Ørssleff indtræder i direktionen sideordnet med hidtilværende direktør Thorkild T. Jørgensen
1987 Prokurist Søren Larsen udnævnes til salgsdirektør, prokurist Knud Erik L. Nielsen udnævnes til indkøbsdirektør og regnskabschef John Olesen meddeles prokura.
1987 Selskabet Solar International A/S stiftes
1988 Regal Maskinelektro ApS, Roskilde opkøbes
1988 Solar omstiller fra decentral til central EDB løsning
1988 Solar Online
1988 Varedistributionen centraliseres og omlægges fra dag- til natdistribution
1989 Solar International erhverver Westbo El Grossist AB, Sverige
1989 Solar International A/S opkøber Grosseliten AB, Sverige
1989 Rudolph Schmidt A/S opkøber M.J. Trading A/S, Danmark
1989 Solar Armaturproduktion A/S opkøber Hans-Agne Jacobsson AB, Sverige
1990 Solar International A/S opkøber Elektro Vertrieb Nord GmbH, Tyskland
1990 Solar International A/S opkøber Elgrossisten Göran Arnesson AB, Sverige
1990 Hans Agne Jacobsson A/S opkøber Pentalux AB, Sverige
1990 Direktør Harald Jørgensen afgår ved døden. Lic. Scient Jens Borum overtager formandsposten i bestyrelsen, og direktør Thorkild Thage-Jørgensen indtræder i bestyrelsen efter faderens død.
1992 Solar International A/S opkøber G Herrchen KG GmbH, Berlin, Tyskland
1993 Solar International A/S fusioneres med A/S Nordisk Solar Compagni, Kolding
1993 Hans-Agne Jacobsson A/S opretter Jacobsson GmbH, Tyskland
1996 Solar erhverver den hollandske grossist Brinkman & Germeraad B.V., samt dennes datterselskaber BV Gelderse Apparaten Fabriek, Elgro - Alberts & Kluft B.V., Holland samt Bintz Technichs NV, Belgien
1997 Direktør Thorkild Thage-Jørgensen udtræder af direktionen. Direktionen for Aktieselskabet Nordisk Solar Compagni består herefter af direktør Knud-Erik Hansen med primært ansvar for økonomi og administration samt direktør Carsten Ørssleff med primært ansvar for handel og produktion.
1997 Solar opkøber Elektro Mickie AB, Sverige
1997 Solar opkøber Elektro-Elco AB, Sverige
1998 Solar A/S afhænder Hans Agne Jacobsson A/S til Thorn Lighting A/S
1998 Solar A/S erhverver AB Electrica , Sverige
1998 Solar Lodz Sp.z o.o. erhverver Eltim TB, Polen
1998 Solar A/S erhverver Elektrogrosshandlung R Janke GmbH, Tyskland
1999 Solar Lodz Sp.z o.o. erhverver Elektro Watt, Polen
1999 Solar Lodz Sp.z o.o. erhverver Ola Wroclaw Sp. z o.o., Polen
1999 Solar Lodz Sp.z o.o. erhverver Just Amico Biala Podlaska Sp. Z o.o., Polen
1999 Rudolph Schmidt overtager OrtoConnex, Sverige
1999 Solar erhverver Direkt-El AB, Sverige
2000 Solar erhverver Siemens Elektroengros AS Norge
2000 Solar erhverver Viikinkikaapeli OY, Finland
2000 Rudolph Schmidt A/S erhverver Tele-Tarvike Järvinen OY, Finland
2001 Solar erhverver Elektrogrossisten Sør, Norge
2002 Solar erhverver aktierne i Groothandel Electro Automatisering Smelt BV, Holland
2004 Solar Danmark opstarter VVS-division
Direktion og bestyrelse:
Direktion: Direktørerne Carsten H Ørssleff og Knud-Erik Hansen
Bestyrelse: Lic. Scient Jens Borum (formand), Civilingeniør Niels Borum, næstformand, Direktør Niels Olav Johannesson, Direktør Peter Falkenham, Advokat Peter Ulrik Linde, Socialrådgiver Agnete Thage Jørgensen